Skattesmäll på väg mot Portugalsvenskar

Efter valet för en vecka sedan är Portugal nu på väg att införa en skatt för de pensionärer, däribland svenskar, som har bosatt sig i landet men som hittills inte har behövt betala någon skatt på sin privata tjänstepension, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

”Skatten ska betalas i det land där personen ifråga bor, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s rekommendationer. Portugal kommer att införa en sådan skatt”, säger skatteexperten Carlos Lobo till radion.

Efter valet är socialdemokratiska PS på väg att bilda en minoritetsregering, och enligt Lobo kommer skattebeslutet att fattas inom kort. Men den nya skatten kommer inte att vara retroaktiv.

”Det rör sig om en lägre skattenivå och alla kommer att bli nöjda”, säger Lobo.

Carlos Lobo var med och tog fram det regelverk som möjliggör för bland annat svenska pensionärer att bosätta sig i Portugal och där slippa skatta på de privata tjänstepensionerna.

Svenska regeringen tycker att systemet är orättvist och har beslutat att införa en så kallad sink-skatt – en särskild skatt för personer bosatta utomlands – från och med årsskiftet.