24

maj 2019

60 procents rabatt – här tankar du billigast i Europa

Facebookgruppen Bensinuppropet 2.0 har nu över 630.000 medlemmar. Målet är att få ner literpriset till 12 kronor från rekordhöga 17. Men Sverige är långt ifrån det dyraste bensinlandet. I flera grannläder får du betala mer. I större delen av Europa är det dock tokbilligt jämfört med Sverige, speciellt om du åker österut.

I förra veckan var priset för en liter 95-oktanig bensin uppe på rekordhöga 17 kronor litern medan dieselpriset låg något lägre. Även med inflationens påverkan på penningvärdet har det aldrig varit så dyrt att tanka som nu. På 1980-talet kostade en liter bensin omkring 9 kronor sett till dagens penningvärde, på 1990-talet var priset omkring 10 kronor och mellan 2000 och 2010 låg snittpriset på en liter bensin på 12,5 kronor, enligt beräkningar som Teknikens Värld gjort.

Den senaste tidens bensinprishöjningar har resulterat i protester på flera håll i landet och Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 har nu över 630.000 medlemmar med målet är att få ner literpriset till 12 kronor. På torsdagen ska företrädare för gruppen besöka riksdagen och ta med sig underskrifter samt berättelser från dem som drabbats hårdast av bränslepriserna.

Statsminister Stefan Löfven är dock tydlig med att han inte tänker sänka bränslekatten, en skatt som utgör drygt 60 procent av bensinpriset.

”Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt eget bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle”, säger han till Ekot.

Trots höjningarna är det flera länder i Europa som har dyrare bränsle. Norge, Danmark, Grekland och Italien har alla högre bensinpriser, men det ska också ses i ljuset av den svaga kronan Sverige har i dag.

Billigast bensin hittar du i Ryssland, där snittpriset för en liter ligger på 6,6 kronor. Det är drygt 60 procent i rabatt jämfört med svenska priset.  Flera andra länder i öst har också fördelaktiga bensinpriser som Ukraina, Rumänien, Bulgarien och Bosnien & Herzegovina med priser mellan 11 och 12 kronor litern.

Alexandra Ramnewall | Dagens Industri

Bensinpriserna i Europa

Källa: Bilsemester.net. Priserna är från 6 maj 2019