1

nov 2019

Därför ger sig USA på svenska företag – riskerar enorma böter

Swedbank hotas av miljardböter av USA. Nu kommer nästa våg av svenska företag som riskerar höga böter, varnar Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt. Och det är långtifrån bara stora företag som drabbas. ”Alla svenska företag som gör affärer med andra länder kan drabbas”, säger han till fPlus.

Swedbank riskerar enorma böter av USA för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt mot penningtvätt och Telia har redan betalat in miljardbelopp till amerikanska myndigheter för saker som på ytan inte alls har med USA att göra. Även Ericsson har förlikat. Nu kommer nästa våg av svenska företag som kan gå samma öde till mötes, varnar Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala universitet.

Men varför Telia, Swedbank eller andra företag ska betala gigantiska skadestånd till just USA är det få som kan svara på. Vad har egentligen USA med penningtvätt i Baltikum eller korruption i Uzbekistan att göra? Logiken är långtifrån solklar.

Bakgrunden är att USA:s lagstiftning är extrateritoriell, vilket innebär att deras myndigheter kan ha trådar ute överallt och använda hot om sanktionsavgifter som ett effektivt maktvapen. Så fort pengar går över en amerikansk server eller berör ett amerikanskt intresse av något slag kan de amerikanska myndigheterna vifta med böteshäftet, förklarar Daniel Stattin. I vissa fall kan det räcka med att dollar har använts.

– Det är klart att det kan kännas godtyckligt, men företagen har inget annat val än att göra upp. USA har sina egna fina regler, säger han.

Den här typen av påtvingade uppgörelser har spridit sig som en löpeld den senaste tiden och Daniel Stattin varnar nu för att utvecklingen är en del av en internationell trend, där svenska företag blir allt mer utsatta. För Swedbank handlar det om penningtvätt, men det kan lika gärna handla om handelssanktioner av olika slag mot mindre företag. Många gånger används hoten om höga böter för att avskräcka, andra gånger som en ren kassako, menar han.

– Alla svenska företag som gör affärer med andra länder kan drabbas. Vi ser en skadlig utveckling där sanktionsvapnet inte bara riktas mot den finansiella sektorn, utan mot företag i alla typer av branscher, säger han.

Och det är långtifrån bara stora företag som drabbas, även mindre företag ligger i riskzonen. Kanske att de allra minsta företagen seglar under radarn.

– Svenska företag måste ha stenkoll på vem man handlar med, vilka länder och personer som är inblandade och ta reda på bakgrundsinformationen. Annars kan hot om sanktionsavgifter snabbt sänka företaget. Ett dyrt system som samlar information om kunderna kan faktiskt visa sig vara en billig försäkring, säger han.

Företag som inte är lika kapitalstarka som bankerna riskerar att drabbas hårt framöver när USA och andra länder viftar med böteshäftet, varnar han. Det kan vara slutet.

– Många medelstora och stora företag som handlar med besvärliga länder kan ligga illa till, säger han.

När det gäller Swedbank så hotas de också av en miljardsmäll från Finansinspektionen i början av nästa år, rapporterade TT häromdagen. Anledningen är att myndigheten har inlett en sanktionsprövning för hur den misstänkta penningtvätten har hanterats.

Daniel Mellwing / FPlus.se