19

jan 2018

Göteborgs Kex till Lettland

Göteborgs Kex kan flyttas till Riga

Göteborgs Kex kan inom fyra–fem år bli Riga Kex i stället. Norska Orkla, som äger det anrika kexbageriet, överväger att flytta tillverkningen från Kungälv till Lettland.
Beskedet väcker hård kritik.

De omkring 350 anställda på fabriken i Kungälv informerades på torsdagen om att deras jobb inom några år riskerar att försvinna till Lettland. Ett dråpslag, enligt Livsmedelsarbetareförbundet, som representerar en majoritet av de anställda.
– Vår inställning är förstås att produktionen ska stanna i Kungälv, säger Jolan Wennberg, andre ordförande i förbundet, till TT.
Enligt Wennberg är det dessutom en större fråga än bara lokalt för Kungälv.

– Det pågår ju en diskussion om Sveriges försörjningsgrad. Och med tanke på att den svenska livsmedelsindustrin är ganska liten, så har varje flytt av en enskild anläggning stor effekt, säger han.
Orkla poängterar att inget beslut är fattat ännu. Men en flytt till Riga är just nu huvudalternativet, bekräftar Malin Jennerholm, vd på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.
– Vi har värderat ett antal olika alternativ, men den sammantagna analysen har lett fram till det här huvudalternativet, säger hon till TT.

– Vi har i dag befintlig kexproduktion i Riga, så det är naturligt att titta på det som ett alternativ.
Enligt Orkla, som äger Göteborgs Kex sedan 1994, är det geografin som krånglar till det för fabriken i Kungälv. Anläggningen är begränsad av Nordre älv på ena sidan, men kan inte växa så mycket åt stadens håll heller.
Produktutvecklingen kommer att ligga kvar i Sverige. Men mycket talar alltså för att produktionen av exempelvis Ballerina, Singoalla och Brago kommer att flyttas till Riga inom ett par år.
– Vi tror att det handlar om fyra, fem år i så fall. Vid ett eventuellt beslut avser vi att bygga en helt ny, modern fabrik utanför Riga, säger Malin Jennerholm.

(Källa SvD Näringsliv)