Fakta om Estland

Estland ligger beläget i nordöstra Europa, längs Östersjöns östra kust och gränsar till Lettland samt Ryssland. Till ytan är Estland ungefär lika stort som Danmark och på den ytan bor det knappt 1.4 miljoner invånare.

Snabbfakta Estland

Officiellt namn Eesti Vabariik/ Republiken Estland
Antal invånare 1 324 612 (2013)
Huvudstaden Tallinn 394 000 (uppskattning 2009)
Valuta EURO
Statsskick republik, enhetsstat
Statschef president Kersti Kaljulaid (2016-)
Regeringschef Jüri Ratas (2016-)

Tallinn Estland

Det officiella språket är estniska och man är sedan 1 maj 2004 medlem i EU. Huvudstaden är Tallinn och där bor cirka 400 tusen invånare, ungefär två tredjedelar av alla invånare i Estland bor i de större städerna. Några utav de andra större städerna i Estland är universitetsstaden Tartu med drygt 100 tusen invånare, Narva med cirka 70 tusen invånare och sommarstaden Pärnu med drygt 45 tusen invånare. Pärnu är en mycket populär turistort i nordvästra Estland, här kan vattentemperaturerna stiga upp mot medelhavstemperaturer.

Från huvudstaden Tallinn är det inte långt till Finlands huvudstad Helsingfors, cirka 8,5 mil över finska viken så är du där. Vill du besöka Riga är det en dagsutflykt på cirka 31 mil. Avståndet till Stockholm är ungefär 40 mil.

Historiskt sett har Estland varit ockuperat mer eller mindre av Sverige, Ryssland, Tyskland och Danmark. Estland blev självständigt 1991.

Ekonomi Estland

Estlands liberala marknadsekonomi domineras av tjänstesektorn. Landet har återhämtat sig relativt väl efter finanskrisen i slutet av 00-talet, främst genom ökad export. Övergången till euro 2011 var ett viktigt politiskt mål för regeringen. Estland är mer välmående än de baltiska grannländerna men har kännbar arbetslöshet och kvardröjande fattigdom.