Fakta om Litauen

Litauen gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt ryska Kaliningrad i sydväst. Till ytan är Litauen ungefär lika stort som Götaland och på den ytan bor det cirka 2.8 miljoner invånare.

Snabbfakta Litauen

Officiellt namn Lietuvos Respublika / Republiken Litauen
Antal invånare 2 847 904 (2017 års uppskattning)
Huvudstaden Vilnius ca 540 000
Valuta EURO
Statsskick republik, enhetsstat
Statschef president Gitanas Nauseda
Regeringschef preminärminister Saulius Skvernelis

Vilnius Litauen

Det officiella språket är litauiska och man är sedan 2004 medlem i både EU och Nato. Huvudstaden är Vilnius och där bor drygt 500-tusen invånare. Några av de andra större städerna är Kaunas som tidigare var huvudstad, Kleipeda som är hamnstad och sommarstad. Hela kuststräckan mot Östersjön har vita sandstränder och där ligger även Palanga som är en riktig sommarpärla. Europas geografiska mittpunkt ligger i Litauen.

Republiken Litauen bildades efter första världskriget, genom Versaillesfreden. Frihetstiden sträckte sig fram till slutet av 1930-talet då Litauen bland annat tvingades att gå med på sovjetiska truppers närvaro i landet. Vid inledningen av Operation Barbarossa 1941 intog tyska trupper Litauen, en ockupation som varade fram till 1944. Landet invaderades av Sovjetunionen i slutet av andra världskriget, ockuperades och tvingades bli en del av unionen fram till dess fall 1990.

Ekonomi Litauen

Litauens ekonomi är helt anpassad till EU och sedan nyåret 2015 är landet med i eurosamarbetet. Efter en turbulent period under den globala finanskrisen 2008–2010 är den litauiska ekonomin åter på fötter. Tjänstesektorn dominerar stort, men oljeraffinering och jordbruksexport är också viktiga inslag. Bidrag från EU utgör en betydande del av statsbudgeten.