Starta bolag i polen

Om Polen

Polen ganska nytt för de flesta, men landet har lockat allt fler besökare de senaste åren. Polen kan erbjuda såväl bra shopping som stränder och skidåkning. Prisnivån är relativt låg, vilket gör Polen till en prisvärd destination på kort avstånd från Sverige.

Snabbfakta om Polen

Officiellt namnRzeczpospolita Polska/ Republiken Polen
Antal invånareca 38 485 779 (folkräkning 2014)
Huvudstaden WarszawaWarszawa (ca 1,7 miljoner bokförda invånare, ca 1 miljon icke bokförda; folkräkning 2011)
Valutapolsk złoty (PLN)
Statsskickrepublik, enhetsstat
Statschefpresident Andrzej Duda (2015–)
Regeringschefpremiärminister Beata Szydło (2015-)

Polen ett stort land nära Sverige

Västerut gränsar landet till Tyskland och Tjeckien, söderut till Slovakien, och österut till Ukraina, Vitryssland och Litauen.

Vid Östersjöns kust är städerna Gdansk, Gdynia och badorten Sopot populära resmålen, medan Krakow i södra delen av landet är en av de mest välbesökta städerna. Huvudstaden Warszawa finns ofta med på listor över de billigaste resmålen i Europa.

Med sin långa och rika historia har Polen många fler platser som är värda ett besök. Landet kan skryta med hela 14 världsarv på Unescos lista, bland annat de gamla städerna i Warszawa och Krakow, koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau, saltgruvan i Wieliczka och Hundraårshallen i Wroclaw.

Ekonomi

Polen är fortfarande till stor del ett jordbruksland med utbredd fattigdom, särskilt på landsbygden. Men 2011 hade polackernas levnadsstandard nått 65 procent av EU-genomsnittet, jämfört med 25 procent vid övergången till marknadsekonomi i början av 1990-talet. Polen har på senare år haft bättre ekonomisk tillväxt än EU som helhet och skulle på den vägen kunna nå EU:s genomsnittliga i levnadsstandard på ett kvartssekel.